Saturday 7 April 2012

Kuih Putu Piring...
























Bahan-bahan:
4 tin beras
4 tin beras pulut
300 gm gula pasir
Kelapa parut secukupnya - bahagian putih saja
Sedikit garam
Cara menyediakan:
1.  Beras dan beras pulut dibersihkan.
2.  Kemudian rendam semalaman.
3.  Selepas direndam semalaman, tumbuk atau kisar halus kedua-dua beras ini.
4.  Ayak beras tumbuk tadi.
5.  Gaulkan kedua-dua jenis tepung beras itu dengan gula.
6.  Kemudian biarkan semalaman.
7.  Gaulkan kelapa parut dengan garam.
8.  Masukkan campuran tepung ke dalam acuan putu piring.
9.  Letakkan inti kelapa di tengah-tengah sebelum ditabur semula campuran tepung hingga menutupi inti.
10. Balut acuan putu piring dengan kain putih jarang dan kukus hingga masak.


Info:
Kuih putu ini akan menjadi keras setelah sejuk. Anda boleh mengukusnya semula selama lima minit untuk mengembalikan kelembutannya.

No comments:

Post a Comment