Saturday 7 April 2012

Puding Coklat Kristal..


















Bahan-bahan 1:
10 gm serbuk agar-agar
50 gm coklat masakan
100 gm gula
600 ml air
Buah longan secukupnya
Cara menyediakan bahan 1:
1. Masak kesemua bahan sehingga hampir pekat.
2. Bekukan setengah bahagian dan terap mengikut acuan kesukaan anda.
Bahan-bahan 2:
15 gm serbuk agar-agar
200 gm gula
1 biji kuning telur
1/2 cawan susu cair
1,000 ml air longan
1/4 sudu teh garam
Pewarna kuning secukupnya
Cara menyediakan bahan 2:
1. Masak kesemua bahan sehingga hampir pekat.
2. Susun buah longan dalam acuan.
3. Tuangkan bahan-bahan yang dimasak tadi berselang-seli dengan bahan 1 (yang telah diterap).
4. Akhir sekali, tuang baki adunan coklat.
5. Bekukan dan hias.

No comments:

Post a Comment